Hvem er Didrik Søderlind?

Dette er en kopi av siden om Didrik Søderlind, slik den var i mars 2021, for senere referanse.

Erik Strand, 09.08.2020
Sist oppdatert 02.09.2020

Didrik Søderlind er en journalist og forfatter. Han har skrevet en del om konspirasjonsteorier og konspirasjonstenkning, noe man finner eksempler på ved et nettsøk. Han har blant annet (mars 2020) retweetet John Færseths tweet hvor Færseth lenket til sin egen kronikk Lås døra for konspirasjonsteoretikerne.

På Twitter har Søderlind ved flere anledninger kritisert Pål Steigan og nettstedet Steigan.no. I en tweet 20. oktober 2019 skrev han følgende:

“Skillet er ikke lenger høyre/venstre, radikal/konservativ, globalist/nasjonalist, religiøs/sekulær.

Skillet er i stedet mellom dem som er i stand til å utvise grunnleggende kildekritikk når de leser på nettet, og dem som tror at Resett, Steigan, Nyhetsspeilet osv. er aviser.”

En Twitter-tråd han startet 25. juli i år sier sitt om Søderlinds synspunkter og saklighetsnivå. Tråden kan leses på Twitter her. Skjermdumper er også lagret for ettertiden (et par skjermdumper som gir oversikt over det meste som ble ytret i tråden, kan skues her og her). I tweeten skrev Søderlind følgende:

“Kul tekst fra @elling_fragatas om hva som er galt med Steigan og nettavisen hans. Digger tanken om “hesteskoteorien” som et incentiv til å rydde opp på venstresida.

(Jada, har lovt å ikke tweete om ytre høyre mer men dette er ytre venstre, hehe).”

Teksten fra @elling_fragatas (Elling Borgersrud) som Søderlind omtaler som “kul”, har undertegnede omtalt her.

Jeg repliserte til Søderlinds Tweet at Steigans tilsvar til Borgersrud (jeg la ved lenk) også kunne leses. En annen som deltok i tråden, svarte meg ved å skrive at “Steigan ror altså unna samtlige av Borgersrud sine “hot points”. Han prøver visst å kompansere for manglende innhold ved å være nedlatende. Viktig tekst av Borgersrud!” Til det svarte jeg følgende: “Ideelt sett burde Steigan tatt for seg alle Borgersruds poenger. Uansett avkler han Borgersruds usaklighet.”

Etter dette svaret fra min side kom Didrik Søderlind i egen person med svar til meg. Han svarte ikke med å drøfte det jeg hadde ytret om Ellingsruds innlegg eller Steigans tilsvar. I stedet hadde han noe å melde om undertegnede. Det er tydelig at Søderlind må ha gjort litt research på unertegnede før han svarte. Her hadde han funnet frem til noe jeg hadde twitret 14. juli 2019 (over et år tidligere), og han hadde funnet ut at jeg hadde skrevet i kommentarfeltet på Resett. Søderlind skrev:

“Aiai. Støtte fra en fyr som lefler med 22. juli-konspirasjonsteorier er AKKURAT det Steigan trenger for troverdigheten sin. At du skriver for Resett svekker ikke akkurat Borgersruds poeng heller.”

Her er det et par saker å kommentere. Da jeg aldri har skrevet “for Resett”, måtte jeg spørre hva i all verden Søderlind mente med det. Følgende svar kom: “Å, du skriver bare i kommentarfeltet! My bad.”

Da var i hvert fall misforståelsen, eller hva det nå var, oppklart. uansett virker det en smule underlig å karakterisere undertegnede ved at jeg har skrevet i kommentarfeltet på Resett. I kommentarfeltet på Resett kan man gjøre mye forskjellig. man kan støtte det Resett publiserer, kritisere det, og alt imellom. Man kan sågar komme med trivielle faktaopplysninger. Det at man skriver i kommentarfeltet på Resett behøver derfor ikke å si stort om hva man står for. Skulle noen ønske å se hva i all verden jeg har skrevet i kommentarfeltene, kan de klikke seg inn på denne artikkelen og bla ned til en kommentar jeg skrev. Klikker man på navnet mitt, får man opp alt jeg har skrevet.

Til det Søderlind skrev om 22. juli-konspirasjonsteorier, valgte jeg å komme med en presisering, så jeg skrev: “Så min tweet er negativ for Steigans troverdighet? Protagoras ville elsket den. Har ellers ikke gått ut med noen konklusjon om en komplisert sak, kun anbefalt lesning.” For ordens skyld nevner jeg at tweeten jeg skrev i 2019, og som Søderlind fant frem til, hadde dette innholdet: “Denne interessante saken beviser ingenting i seg selv. Men les den gjerne sammen med meget av det andre Jostemikk skriver om 22. juli. [etterfulgt av lenk til https://www.jostemikk.com/jens-stoltenberg-det-var-for-de-begynte-a-skyte-pa-utoya/]”

Søderlind kom med et svar til, som jeg ikke fant grunn til å besvare, da det i sin innhold var mere en PR-analyse enn en bedømmelse av innholdet i noe jeg hadde skrevet. Søderlind skrev: “Enhver norske politiker drømmer jo om å få støtte fra dem som sprer konspirasjonsteorier om 22. juli. En stor og viktig målgruppe, som gir et seriøst image.”

Dette svaret til meg gjorde Søderlind en egen tweet av 28. juli. Skjermdump av tråden som oppstod, kan sees her.

Vel en måned senere, 2. september, oppdager jeg at Didrik Søderlind like gjerne har blokkert meg på Twitter.