Twitter og reply deboosting

Erik Strand, 30. januar 2021
Oppdatert 30.05.2021

I går og i dag har jeg erfart at jeg er blitt utsatt for noe som heter “reply deboosting” på Twitter. Det betyr at når man skriver replikk til et innlegg på Twitter, vises det først nederst i tråden, og man må klikke på “Vis flere svar”. Dette har jeg til en viss grad opplevet før på Twitter, men de seneste dagene er det blitt langt mere gjennomført. Det finnes også en sterkere grad av reply deboosting. Den består i at hvis man skriver en replikk til et innlegg på Twitter, må leseren ikke kun trykke på “Vis flere svar” for å lese det man har skrevet. Leseren må sågar trykke på “Vis flere svar, inkludert svar som kan inneholde støtende materiale”.

Det sistnevnte har jeg nå fått erfare. I går skrev jeg en saklig replikk til noe Gunnar Tjomlid skrev på sin Twitterside. Man kan se skjermdump her. Det er undertegnedes innlegg som man må trykke på “Vis flere svar, inkludert svar som kan inneholde støtende materiale” for å kunne lese. Hele tråden, inkludert min replikk, kan man se skjermdump av her. Ser man nøye på skjermdumpen, ser man at det jeg legger ut, anses som mere potensielt støtende enn det SIAN skriver. Om det gjelder bidrag fra undertegnede generelt, eller om noen har vurdert den aktuelle replikken spesielt, har jeg ingen formening om.

Et annet eksempel er ekstra talende. I denne skjermdumpen ser man at det står “Vis flere svar”, enda det ikke finnes noen andre svar som vises. I denne skjermdumpen kan man se min replikk, som fremkommer når man trykker på “Vis flere svar. Da jeg hadde lagt inn kommentaren, trodde jeg først at den ikke var kommet med. Dette da det pleier å stå et tall ved snakkebobleikonet under innlegget hvis det er minst én person som har svart. Dette tallet viser hvor mange replikker det er kommet til innlegget. Men her viser snakkebobleikonet ikke at det har kommet en eneste replikk. Og det til tross for at min replikk vitterlig er publisert – man må bare trykke på “Vis flere svar” for å se den.

Epilog

Dagen etter, 31.01.21, så jeg at reply deebostingen er opphevet; replikker fra meg som var usynlige i går, er nå synlige. Siden har reply deboostingen fortsatt. Som regel blir imidlertid replikker fra meg talt med når antall replikker vises.