Jakob Semb Aasmundsen om alternative medier

Erik Strand, 24. januar 2020

I en kronikk i Tønsbergs Blad 22. januar skriver Jakob Semb Aasmundsen om hvordan løgner sprer seg i samfunnet, og hvordan konspirasjonsteorier florerer. Kronikkforfatteren presenteres som journalist, forfatter og foredragsholder, samt spaltist i Tønsbergs Blad Her gjengis følgende utsagn fra Aasmundsen:

På sosiale medier deles artikler fra alternative nettsteder som document.no, Resett og Steigan eller andre blogger fra utlandet. Konspirasjonene får særlig stor oppslutning i høyrevridde Facebook-grupper, for eksempel «Vi som har fått nok av diktaturet på Stortinget», «Nei til EØS og Schengen. Ja til norsk suverenitet» og «Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge – NÅ».

Jeg velger her å konsentrere meg om Steigan.no, som Aasmundsen indirekte kritiserer. Dette fordi nettstedet Steigan.no har gjort en god jobb med å avkle løgner og fortielser. Denne artikkelen kan tjene som et eksempel.

Aasmundsen kommer ikke med noe eksempel på hva Steigan har publisert. Nettstedet bare nevnes i en negativ sammenheng. Nå er det selvfølgelig legitimt å være uenig i det Steigan står for, og enhver nettavis som publiserer i et stort omfang, vil før eller siden trå feil. Det kan man påpeke. Jeg ser det ikke desto mindre som interessant at Aasmundsen velger å sette et nettsted som har bidratt til å avkle løgner og fortielser, i et negativt lys av denne sorten.