Hjem > Alt annet enn prosa

George Orwells klassiker 1984 formodes det at man kan finne på ethvert bibliotek med respekt for seg selv. De fleste har antagelig hørt om boken og forbinder den med et dystert fremtidssamfunn hvor nær sagt total overvåkning råder. Men Orwell skildrer mere enn kun ekstrem overvåkning. Regimet i Store Brors Oceania - Partiet Ingsoc - gjør bruk av falske opposisjonsbevegelser for å styre befolkningen. Ikke bare staten, men også opposisjonen mot den, drives av INGSOC. Det skulle være til å kjenne igjen.

Dette sitatet skulle være egnet til å fremkalle assosiasjoner til vår egen tid: "I enkelte retninger var hun langt skarpere enn Winston, og langt mindre mottagelig for Partiets propaganda. En gang da han i en eller annen forbindelse kom til å nevne krigen med Eurasia, forbauset hun ham sterkt ved helt likegyldig å si at etter hennes mening eksisterte ikke den krigen. De rakettbombene som falt på London hver dag, var sannsynligvis avskutt av Oceanias egen regjering, "bare for at folk skulle bli redde":"

I et samfunn som det Orwell skildrer, blir hjernevasken temmelig ekstrem. Følgende sitat kan virke ekstremt, men er det egentlig det? "Et noe større sjokk fikk han, da han av en tilfeldig bemerkning skjønte at hun ikke husket at Oceania for fire år siden hadde vært i krig med Øst-Asia og i fred med Eurasia. Sant nok betraktet hun hele krigen som et bedrag, men tydeligvis hadde hun ikke engang bitt merke i at fiendens navn var et annet. - Jeg trodde vi alltid hadde vært i krig med Eurasia, sa hun vagt. Dette skremte ham litt. Oppfinnelsen av flyet var gjort lenge før hun ble født, men omleggingen av krigen hadde foregått for bare fire år siden, da hun godt og vel var voksen. Han diskuterte dette med henne i kanskje et kvarter. Til slutt klarte han å tvinge hennes erindring tilbake inntil hun uklart husket at en gang hadde Øst-Asia og ikke Eurasia vært fienden".

Selv om årstallet 1984 for lengst er passert, er "1984" som bok viktigere enn noensinne.